Met steun van Fameus en begeleid door Peter Gorissen speel ik 'Het Proces Blauwbaard' voor een groter publiek in het Zuiderpershuis in Antwerpen. Voorlopig liggen 3 speeldata vast:

JANUARI
30
PREMIÈRE
donderdag - 20:30 
Zuiderpershuis - Antwerpen
Tickets

JANUARI
31

vrijdag - 20:30 
Zuiderpershuis - Antwerpen
Tickets

FEBRUARI
1
NABESPREKING met BART DE CONINCK
zaterdag - 20:30 
Zuiderpershuis - Antwerpen
Tickets


DE VOORSTELLING
https://sites.google.com/a/beunhaas.be/jeroenmedaer19/blauwbaard/affiche_website_550x776.jpg
De naïeve man. Hij maakt verhalen. Hij vertelt verhalen. Verhalen om te ontkomen aan overweldiging.  De overweldiging van wat is. De overweldiging van zijn geboorte. Van zijn moeder. Van het (zelf)bedrog, de littekens. De overweldiging van man zijn. Van wat nog? Wat zoekt hij eigenlijk? Wat zoekt hij bij al die vrouwen?


Het proces Blauwbaard is de eerste monoloog van acteur en theatermaker Jeroen Medaer [1978]. Als kind wist hij zich al omgeven door acteurs. Op 18 leek een theatercarrière hem daarom heel even heel logisch. Hij deed toelatingsproef bij Studio Herman Teirlinck, slaagde, begon en … bedacht zich. Op dat moment in zijn leven klonk de roep van een academische talenopleiding nog net iets luider. 

Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Het theatervirus keerde terug. Gesterkt door een opleiding bij Ludo Ghoos [Academie Borgerhout] en gesteund door een residentie bij Fameus, schreef hij zijn Blauwbaard. Gecoacht door theatericonen Stefan Perceval & Peter Gorissen stapt hij nu het podium op.
https://sites.google.com/a/beunhaas.be/jeroenmedaer19/blauwbaard/bb_voorstelling_002.jpg

In ‘Het Proces Blauwbaard’ deconstrueert Jeroen de sprookjesfiguur van Blauwbaard. Het monster wordt een man van vlees en bloed, de lijken worden dozen vol herinneringen en verhalen over ‘zijn’ vrouwen. Een eeuwenoud sprookje wordt een zoektocht van een hedendaagse man naar een manier om om te gaan met zijn emoties, verlangens en schaduwkant.

Man-vrouw-dynamieken zijn actueler dan ooit. Identificaties met ‘slachtoffer’ of ‘dader’ polariseren. Hierdoor missen we kansen om bewuster te worden. Meer bewustzijn, elk over het eigen aandeel, is nodig zowel aan de mannelijke als aan de vrouwelijke kant van de ‘frontline’. Het mooie aan sprookjes is dat ze de kracht hebben om collectieve beelden uit het onbewuste aan te raken. De schaduw wordt voelbaar, de ‘killer’ in mannen, de ’killer’ in vrouwen.

Deze moedige voorstelling raakt in een essentie, een universele plek waar daders slachtoffers zijn en slachtoffers daders. Hij geeft mannen hun broodnodige stem.
[Bart De Coninck]


In de zomer van 2018 werd de voorstelling geselecteerd voor ‘Theater in de Buurt’ van Fameus & Open Doek. Op basis van het lovende juryrapport en met een bescheiden projectsubsidie is de voorstelling nu afgewerkt voor een groter publiek.CREDITS
tekst, regie & spel Jeroen Medaer
achtergrond Bart De Coninck, psychotherapeut & trainer voor mannengroepen, en 
spelcoaching Ludo Ghoos [Academie Borgerhout], Stefan Perceval [o.a. Het Gevolg] 
                                & Peter Gorissen [acteur & theatermaker o.a. De Twaalf, Kermis in de                                 Hel, …]
lichtadvies Carolien Mathieu
techniek Ilse Cox, Lino De Coninck [advies]

met steun van Projectsubsidie Fameus & Stad Antwerpen
             Sponsors Functional Training, Nomad, Motionmill, Foodiejive, ea.


COMMUNICATIETEKST
Te downloaden en te gebruiken materiaal. Graag een bericht wanneer u iets gebruikt, zodat we dit ook kunnen volgen en delen. Bedankt.
- Het Proces Blauwbaard - Communicatietekst [PDF]
- Het Proces Blauwbaard - Affiche [JPG]

TEASER & INTERVIEW
Naar aanleiding van de selectie voor de wedstrijd 'Theater in de Buurt' van Fameus & OPEN DOEK interviewden studenten van AP Hogeschool mij.
 FOTO'S

https://sites.google.com/a/beunhaas.be/jeroenmedaer19/blauwbaard_voorstelling/bb_voorstelling_001.jpghttps://sites.google.com/a/beunhaas.be/jeroenmedaer19/blauwbaard_voorstelling/bb_voorstelling_002.jpg
https://sites.google.com/a/beunhaas.be/jeroenmedaer19/blauwbaard_voorstelling/031.jpg